Wat is migraine?

Migraine is niet zomaar hoofdpijn, het is een erfelijke hersenziekte die veel meer invloed kan hebben op je leven dan je misschien denkt. Migraine is niet iets waar je controle over hebt; het is niet je eigen schuld en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze aandoening het resultaat is van complexe biologische processen in je hersenen, vaak geactiveerd door factoren waar je weinig tot geen controle over hebt.

Als je vermoedt dat je migraine hebt, is de kans groot dat je gelijk hebt. Jouw ervaringen en gevoelens zijn geldig en verdienen de aandacht van professionals die jou en jouw situatie begrijpen. Bij The Migraine Clinic, streven we ernaar om jou die persoonlijke benadering te bieden. Wij zijn er om je te helpen, om naar je te luisteren en om samen met jou een behandeling te vinden die bij jou past. Migraine is een serieuze aandoening die serieuze zorg verdient – en die zorg is precies wat wij bieden.

Migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn

Welke diagnoses behandelen jullie?

Naast migraine richten wij ons ook op de behandeling van clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Onze gespecialiseerde neurologen hebben uitgebreide kennis en ervaring met deze verwante diagnoses.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn, ook wel bekend als tension-type headache (TTH), voelt vaak als een constant drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van het hoofd, alsof er een strakke band omheen zit. De pijn is meestal mild tot matig van intensiteit en duurt enkele uren tot dagen, of kan zelfs constant zijn. Het is belangrijk op te merken dat spanningshoofdpijn geen misselijkheid of braken veroorzaakt en over het algemeen geen overgevoeligheid voor licht of geluid veroorzaakt, in tegenstelling tot migraine.

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van primaire hoofdpijn die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van intense, eenzijdige hoofdpijn, meestal rondom het oog. Deze aanvallen worden vaak vergezeld door autonome symptomen aan dezelfde kant van het hoofd, zoals een rood en tranend oog, een verstopte neus en zweten. Aanvallen van clusterhoofdpijn hebben een kenmerkend patroon en komen vaak in clusters voor, vandaar de naam. Een clusterperiode kan weken tot maanden duren en wordt meestal gevolgd door pijnvrije perioden die maanden of zelfs jaren kunnen duren. Clusterhoofdpijn wordt beschouwd als een van de meest pijnlijke aandoeningen die een persoon kan ervaren.

Wat is vestibulaire migraine?

Vestibulaire migraine is een type migraine waarbij mensen symptomen ervaren die verband houden met het evenwichtsorgaan, het vestibulair systeem. Dit kan variëren van lichte duizeligheid tot ernstige aanvallen van draaiduizeligheid (vertigo). Andere symptomen kunnen onder andere onbalans en problemen met het richten van de aandacht zijn. Net als bij andere soorten migraine, hebben mensen met vestibulaire migraine vaak ook last van gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en/of hoofdpijn.

Denk je dat je migraine hebt?

Doe onze migrainetest en kom erachter.

“Migraine is meer dan alleen hoofdpijn;
het is een indringende neurologische aandoening die het leven van mensen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Het gaat gepaard met intense pijn, sensorische verstoringen en soms zelfs uitvalverschijnselen.”

Dr. Hans Carpay

Neuroloog

De belangrijkste symptomen van migraine

Migraine is een complexe aandoening met symptomen die verder gaan dan alleen hoofdpijn. Hieronder volgt een opsomming en beschrijving van de 5 meest kenmerkende symptomen die vaak optreden tijdens een migraineaanval:

  • Ernstige hoofdpijn die erger wordt bij inspanning: meestal aan één kant van het hoofd, maar ook heel vaak aan twee kanten, die verergert door fysieke activiteit, zoals bijvoorbeeld traplopen.
  • Aura’s: vóór of tijdens een migraineaanval kunnen patiënten tijdelijke neurologische uitval ervaren, bekend als aura’s. Meestal bestaan deze uit flitsen, zigzaglijnen of zelfs tijdelijk uitval van een gezichtsveld, ook komen voor: tintelingen, taalstoornissen en soms zelfs verlammingsverschijnselen.
  • Overgevoeligheid voor licht: tijdens een migraineaanval kan normaal licht pijnlijk helder lijken. Dit wordt fotofobie genoemd.
  • Overgevoeligheid voor geluid: normaal geluid kan extreem luid klinken tijdens een aanval, een symptoom dat bekend staat als fonofobie.
  • Misselijkheid: migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid, wat soms kan leiden tot braken.

Mogelijke oorzaken van migraine

Genetica

Hormonale veranderingen

Veranderingen in de hersenen

Zo ervaren patiënten onze zorg

Iedereen heeft een uniek migraineverhaal waar we van kunnen leren. Onze patiënten delen hun persoonlijke ervaringen met je. Zo zie je dat de oplossing dichterbij kan zijn dan je denkt. Het is tijd voor actie!

Het verhaal van:

Anna

Al vanaf mijn tiende jaar maakt migraine deel uit van mijn leven. Het begon sporadisch, maar al snel werd het een constante schaduw die mijn dagelijks leven beïnvloedde. Ik leerde leven met de onvoorspelbaarheid van aanvallen, de intense pijn, en de impact op mijn sociale en professionele leven. Er waren momenten waarop ik dacht dat dit het was, dat ik niet beter kon verwachten. Maar toen ik twee weken lang geen migraine had, realiseerde ik me hoeveel invloed het werkelijk had op mijn leven. Ik begreep eindelijk hoe ‘normaal’ voelen echt was.

Welke behandelingen bieden wij?

Wanneer je last hebt van migraine of clusterhoofdpijn, kan het voelen alsof deze aandoeningen je leven domineren. Een mogelijke oplossing is het gebruik van aanvalsmedicatie. Dit is specifiek ontworpen om deze vormen van hoofdpijn tegen te gaan. Deze medicijnen richten zich specifiek op het verminderen van de intensiteit en duur van je hoofdpijn en bieden vaak effectievere verlichting dan standaard pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen.

Regelmatig terugkerende migraineaanvallen kunnen een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Preventieve medicatie kan in zulke gevallen een effectieve oplossing bieden. Het doel van deze medicatie is niet om een lopende aanval te stoppen, maar om de frequentie, intensiteit en duur van toekomstige aanvallen te verminderen.

Er is een hele goede ontwikkeling op het gebied van preventieve migrainebehandeling: de CGRP-remmers. Deze medicijnen zijn ontworpen om migraineaanvallen te voorkomen en kunnen gunstige resultaten opleveren voor alle mensen met migraine. CGRP-remmers werken door het blokkeren van de calcitonin gene-related peptide (CGRP), een neurotransmitter die betrokken is bij de ontwikkeling van migraineaanvallen. Door deze neurotransmitter te remmen, kunnen CGRP-remmers de frequentie, duur en intensiteit van migraineaanvallen verminderen.

Ga aan de slag met je migraine

Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.

Ben je patiënt bij ons?(Vereist)