Preventiemedicatie afgestemd op jouw situatie

Verschillende mensen reageren anders op verschillende medicijnen. Aan de slag gaan met preventiemedicatie is dan ook een proces van ‘trial-and-error’ om zo de beste oplossing te vinden. Dat kan alleen met een heel persoonlijke benadering.

Bij The Migraine Clinic houden we scherp in de gaten of de preventieve middelen daadwerkelijk een positieve impact hebben op de patiënt. We kijken niet alleen naar de effectiviteit, maar letten ook zorgvuldig op eventuele bijwerkingen. Zo streven we naar de best mogelijke zorg.

Medicatie volgens Nederlandse richtlijnen

Bij The Migraine Clinic volgen we de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie voor het inzetten van migrainemedicijnen. Voor episodische migraine (minder dan 15 dagen per maand last van migraine of hoofdpijn) worden in eerste instantie medicijnen zoals candesartan, metoprolol of propranolol, topiramaat of valproaat (alleen veilig bij mannen) aanbevolen. Indien deze niet naar behoren werken, kan men overwegen om over te stappen op flunarizine en amitriptyline. Idealiter zou de volgende stap het gebruik van een CGRP-remmer zijn. Helaas is er nog geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor de CGRP-remmer bij episodische migraine.

Voor chronische migraine (meer dan 15 dagen per maand last van migraine of hoofdpijn) wordt geadviseerd om te beginnen met topiramaat of valproaat en botox. Als deze behandelingen niet succesvol zijn, is de beste optie de inzet van een CGRP-remmer. In die situatie wordt de CGRP-remmer vergoed vanuit de basisverzekering.

Candesartan

Candesartan is in eerste instantie ontwikkeld als een geneesmiddel voor het behandelen van hoge bloeddruk. Echter, gedurende het gebruik is men toevallig op een interessante bijkomstigheid gestuit: het heeft een aanzienlijke impact op het optreden van migraineaanvallen.

De optimale dosering voor de meeste patiënten blijkt 16 mg per dag te zijn, alhoewel er individuele variaties kunnen zijn waarbij een iets lagere of hogere dosis efficiënter kan zijn. Ongeveer de helft van de patiënten die het als behandeling gebruikt, maken melding van een vermindering van hun migraineaanvallen met wel 50 procent.

Daarnaast wordt candesartan over het algemeen goed verdragen, zelfs door patiënten met een lage bloeddruk. Dit is een belangrijk aspect, aangezien sommige migrainepatiënten niet in staat zijn om bepaalde medicijnen te gebruiken vanwege bijwerkingen of contra-indicaties.

Anti-epileptica

Topiramaat, oorspronkelijk een epilepsiemedicijn, wordt nu veelal gebruikt voor migraine preventie. Echter, zelfs in een lagere doses (50-100 mg per dag) kunnen er voor dit medicijn voor veel migraine patiënten bijwerkingen optreden zoals cognitieve en emotionele veranderingen. Het is cruciaal om patiënten vooraf te informeren over deze mogelijke neveneffecten. Bij TMC zijn we alert op dergelijke bijwerkingen.

Valproaat is een ander medicijn dat zowel voor epilepsie als voor migraine wordt gebruikt. Gewichtstoename is een veelvoorkomende bijwerking. Het gebruik ervan wordt sterk afgeraden bij vruchtbare vrouwen vanwege de aanzienlijke risico’s voor een ongeboren kind. Dit beperkt de toepasbaarheid van valproaat aanzienlijk, aangezien een groot deel van de migrainepatiënten vrouwen zijn. Voor mannen kan valproaat een optie zijn in de strijd tegen migraine, maar het risico op gewichtstoename blijft een punt van zorg.

Botox tegen migraine

Als je last hebt van chronische migraine, kom je mogelijk in aanmerking voor een behandeling met botox. Botox wordt namelijk niet alleen voor cosmetische doeleinden gebruikt, maar ook om migraineklachten te verminderen. Kleine hoeveelheden botox in specifieke spiergroepen rondom het hoofd en in de schouders kunnen klachten verminderen.

Bètablokkers

Bètablokkers zoals propranolol en metoprolol worden meestal ingezet om het hart rustiger te laten werken en zo de bloeddruk te reguleren. Ze kunnen ook helpen om migraineaanvallen te voorkomen. Over het algemeen geven bètablokkers meer bijwerkingen dan candesartan, wat de kans groter maakt dat iemand stopt met de inname. Echter, de kans op positief effect op migraine ligt ook rond de 50 procent.

Flunarizine

De richtlijnen van de NVN suggereren dat er enig bewijs bestaat voor de werkzaamheid van flunarizine als preventie voor migraine. Dit wetenschappelijke bewijs is echter verouderd en van inferieure kwaliteit. Door de aanzienlijke kans op bijwerkingen zoals depressie, lethargie en gewichtstoename, behoort het middel niet tot de beste opties voor behandeling van migraine.

Amitriptyline

Amitriptyline, een antidepressivum, wordt door neurologen vaak ingezet voor diverse soorten zenuwpijn en ongespecificeerde hoofdpijn. Een vergelijkbaar medicijn is nortriptyline. Deze middelen verminderen angst en bevorderen de slaap, vooral bij mensen die ‘s nachts liggen te piekeren. Het is niet de eerste keuze is bij de behandeling van migraine, vanwege zijn omvangrijke bijwerkingen zoals lethargie, een droge mond en gewichtstoename.

Zo ervaren patiënten onze zorg

Iedereen heeft een uniek migraineverhaal waar we van kunnen leren. Onze patiënten delen hun persoonlijke ervaringen met je. Zo zie je dat de oplossing dichterbij kan zijn dan je denkt. Het is tijd voor actie!

Het verhaal van:

Daphne

Het begon allemaal toen ik 23 jaar oud was. Migraine glipte mijn leven binnen, als een onverwachte gast die steeds vaker kwam opdagen. Wat begon als vervelende hoofdpijn, groeide snel uit tot een allesoverheersende kracht die mijn leven leek te bepalen. Werken werd een uitdaging, sociale bijeenkomsten een zware taak, en zelfs simpele dagelijkse activiteiten leken onmogelijk. Ik voelde me gevangen in een vicieuze cirkel waar mijn ambitie en verlangen om volledig te leven botsten met de beperkingen die de migraine mij oplegde.

Migrainezorg vergoed
door iedere zorgverzekering

Onze zorg wordt gewoon vergoed door iedere basiszorgverzekering, ongeacht je polis of zorgverzekeraar. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam: de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor goede migrainehulp. Heb je vragen? We zijn er graag voor je.

“Preventieve medicatie is geen ‘one-size-fits-all’ oplossing. Het vereist een persoonlijke aanpak die ook aandacht besteedt aan de kwaliteit van leven van de patiënt.”

Dr Hans Carpay

Neuroloog

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

[/vc_column]

Ga aan de slag met je migraine

Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.

Ben je patiënt bij ons?(Vereist)