
Onze zorg wordt vergoed
door iedere zorgverzekering ongeacht je polis
Bij The Migraine Clinic staat toegankelijke zorg voorop. Al onze behandelingen voor migraine worden vergoed door elke verzekering. Dit betekent dat je recht hebt op onze deskundige zorg, ongeacht je zorgverzekeraar of polis. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam, de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor de zorg die je nodig hebt. Heb je vragen over de vergoeding? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. We zijn er voor je.
Waarom wij geen contracten hebben met zorgverzekeraars
Bij The Migraine Clinic zetten we ons in om topkwaliteit zorg te bieden aan iedereen die met migraine kampt. Als een relatief nieuwe zorgorganisatie, opgericht in 2022, zijn we nog in het stadium dat we nog geen contractuele overeenkomsten hebben met zorgverzekeraars. Hoewel we graag contracten zouden willen aangaan om het proces van zorgverlening te vergemakkelijken, is dit volgens de huidige criteria niet mogelijk tot we drie jaar bestaan. Dit betekent dat we in ieder geval tot 2026 niet in staat zullen zijn om directe contractuele relaties met zorgverzekeraars te onderhouden.
Dit betekent dat onze patiënten na een bezoek aan onze kliniek vaak zelf de factuur ontvangen. We begrijpen dat dit extra werk met zich meebrengt, maar we verzekeren je dat dit proces vrij eenvoudig is. Je dient de factuur zelf in bij je zorgverzekeraar voor vergoeding. Je laat ons vervolgens weten hoeveel je vergoed hebt gekregen en dat is wat je aan ons betaalt (inclusief een eventuele verrekening met je eigen risico).
We zijn er om je te helpen en willen dat je weet dat we altijd beschikbaar zijn om je door dit proces te begeleiden. Bij The Migraine Clinic staan we altijd klaar om je te helpen, ook bij administratieve vragen.

Het declareren van onze zorg
Bij de meeste zorgverzekeraars dien je zelf onze zorg te declareren. We leggen dit proces uit in 4 stappen. We hadden graag gezien dat het proces eenvoudiger was, maar de meeste zorgverzekeraars staan directe declaraties van zorgkosten niet toe als er geen contract is met de zorgverlener.
We zijn hier om je te helpen en willen je eraan herinneren dat we altijd klaar staan om je door dit proces te begeleiden.

Heb je een vraag?
Het zorg- en declaratiesysteem in Nederland kan complex zijn en het kan soms voelen als een doolhof. Onthoud dat we er zijn om je te helpen, we doen het graag!
Stap 1
Factuur ontvangen
Allereerst ontvang je van ons de factuur. Deze bevat alle noodzakelijke gegevens voor je zorgverzekeraar. Tot die tijd hoef je niks te doen.
Stap 2
Factuur indienen
Vervolgens dien je deze factuur in bij je zorgverzekeraar voor vergoeding. Meestal reageren zij binnen 1 tot 2 weken. Ervaar je problemen, neem vooral contact met ons op!
Stap 3
Afrekening opsturen
Na afhandeling door de zorgverzekeraar, stuur je het declaratieoverzicht of de afrekening naar ons toe. Hierin staat duidelijk vermeld hoeveel je vergoed hebt gekregen en hoeveel eventueel verrekend is met jouw eigen risico.
Stap 4
Vergoeding overmaken
Ten slotte betaal je ons het bedrag dat je daadwerkelijk vergoed hebt gekregen tezamen met het deel wat verrekend is met je eigen risico. Je betaalt bij ons dus niet de eigen bijdrage en bent niet duurder uit dan in het ziekenhuis.
3 verschillen met het ziekenhuis
Er zijn 3 belangrijke verschillen tussen het declaratieproces van een ongecontracteerde zorgverlener zoals wij, en dat van een ziekenhuis:
- Je dient zelf de factuur in: In tegenstelling tot bij een ziekenhuis, dien je bij ongecontracteerde zorg zelf de factuur in bij je zorgverzekeraar.
- Je betaalt de factuur zelf: In plaats van dat de zorgverzekeraar direct aan ons betaalt, zoals bij een ziekenhuis, ontvang je als patiënt de vergoeding van de zorgverzekeraar en betaal je vervolgens de factuur aan ons.
- Je betaalt je eigen risico aan ons: Een ander groot verschil is dat je bij ongecontracteerde zorg het eigen risico rechtstreeks aan ons betaalt, in plaats van aan de zorgverzekeraar zoals bij ziekenhuiszorg.
Hoewel dit proces wellicht iets complexer lijkt, biedt het ons als ongecontracteerde zorgverlener de mogelijkheid om onafhankelijke en persoonlijke zorg te leveren. We staan altijd klaar om je bij elke stap van dit proces te ondersteunen.

Dr Hans Carpay: “Je betaalt bij ons geen eigen bijdrage.”
Misverstanden over de kosten
Bij het navragen bij je zorgverzekeraar over de vergoeding van onze zorg, kunnen er soms misverstanden ontstaan. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar aangeeft dat onze zorg niet vergoed wordt, of dat je altijd bij moet betalen. Ze zijn zich er dan niet van bewust dat wij de eigen bijdrage kwijtschelden.
In de afbeelding wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Net als in een ziekenhuis, is er bij ons geen eigen bijdrage, omdat wij deze voor onze patiënten kwijtschelden. Hierdoor ben je bij ons nooit duurder uit dan bij een ziekenhuisbezoek.
Daarnaast is het goed om te weten dat onze zorg ongeveer 30% goedkoper is voor de samenleving dan vergelijkbare zorg in een ziekenhuis. Wij dragen zo bij aan een efficiënter en kostenbesparend zorgsysteem.
Bekijk hier onze veelgestelde vragen
Welke diagnoses behandelen jullie?
Naast migraine richten wij ons ook op de behandeling van clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Onze gespecialiseerde neurologen hebben uitgebreide kennis en ervaring met deze verwante diagnoses.
Wat is spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn, ook wel bekend als tension-type headache (TTH), voelt vaak als een constant drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van het hoofd, alsof er een strakke band omheen zit. De pijn is meestal mild tot matig van intensiteit en duurt enkele uren tot dagen, of kan zelfs constant zijn. Het is belangrijk op te merken dat spanningshoofdpijn geen misselijkheid of braken veroorzaakt en over het algemeen geen overgevoeligheid voor licht of geluid veroorzaakt, in tegenstelling tot migraine.
Wat is clusterhoofdpijn?
Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van primaire hoofdpijn die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van intense, eenzijdige hoofdpijn, meestal rondom het oog. Deze aanvallen worden vaak vergezeld door autonome symptomen aan dezelfde kant van het hoofd, zoals een rood en tranend oog, een verstopte neus en zweten. Aanvallen van clusterhoofdpijn hebben een kenmerkend patroon en komen vaak in clusters voor, vandaar de naam. Een clusterperiode kan weken tot maanden duren en wordt meestal gevolgd door pijnvrije perioden die maanden of zelfs jaren kunnen duren. Clusterhoofdpijn wordt beschouwd als een van de meest pijnlijke aandoeningen die een persoon kan ervaren.
Wat is vestibulaire migraine?
Vestibulaire migraine is een type migraine waarbij mensen symptomen ervaren die verband houden met het evenwichtsorgaan, het vestibulair systeem. Dit kan variëren van lichte duizeligheid tot ernstige aanvallen van draaiduizeligheid (vertigo). Andere symptomen kunnen onder andere onbalans en problemen met het richten van de aandacht zijn. Net als bij andere soorten migraine, hebben mensen met vestibulaire migraine vaak ook last van gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en/of hoofdpijn.
Mijn zorgverzekeraar zegt dat ik slechts 70% van de kosten vergoed krijg en dat ik de rest zelf moet betalen. Is dit waar?
Nee, dat is niet juist. Je zorgverzekeraar zal soms maar 70% van onze rekening vergoeden, maar wij schelden uit coulance het resterende bedrag dat je zelf zou moeten betalen (de eigen bijdrage) kwijt. Daarom ben je bij ons niet duurder uit dan bij een ziekenhuis, je betaalt alleen je eigen risico zelf.
Is de zorg bij TMC duurder dan in een ziekenhuis of andere klinieken die wel contracten hebben?
Het kan voorkomen dat je zorgverzekeraar beweert dat onze zorg duurder is omdat ze niet de volledige rekening vergoeden. Dit is echter niet correct. Wij schelden het bedrag wat je niet vergoed krijgt (de eigen bijdrage) namelijk kwijt. Dit hoef je dus niet te betalen. Om dit mogelijk te maken, vragen we je wel om de afrekening van de factuur van je zorgverzekeraar naar ons te mailen.
Ik heb een factuur ontvangen van jullie, wat moet ik hiermee doen?
Helaas mogen wij vaak niet onze zorg direct declareren bij jouw zorgverzekeraar. Dat zorgt ervoor dat je dit zelf moet doen. Meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat vind je op de pagina Kosten en vergoeding.
Ga aan de slag met je migraine
Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.