Het beleid omtrent de MSRA en BRMO bacterie

Kan ik een ziekenhuisbacterie bij me dragen?

 

In The Migraine Clinic doen we er alles aan om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Om na te gaan of u misschien ongemerkt een bacterie bij zich draagt, willen we graag dat u onderstaande vragen beantwoordt. Zo nodig nemen wij voorzorgsmaatregelen. Belt u ons ook gerust als u hierover nog vragen hebt.

Deze vragen stellen wij u wanneer u langskomt voor een botox behandeling of GONblock:

  1. Bent u drager van een ziekenhuisbacterie (zoals MRSA, VRE, Acinetobacter, MRGNS of ESBL)?
  2. Woont u bij of bent u verzorger van iemand die drager is van de MRSA bacterie?
  3. Bent u de laatste twee maanden opgenomen geweest in een Nederlands ziekenhuis én was er op die afdeling een uitbraak met een ziekenhuisbacterie?
  4. Bent u de laatste twee maanden in een buitenlands ziekenhuis of buitenlandse zorginstelling geweest voor opname, onderzoek of behandeling?
  5. Woont u of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleespluimvee?

Kunt u één of meer vragen met ‘ja’ beantwoorden? Neemt u dan vóór uw bezoek contact met ons op. Indien u voor injecties (botox, GONblock) onze kliniek bezoekt zullen wij u deze vragen ook nog eens stellen als u zich bij de receptie heeft gemeld.

Meer over ziekenhuisbacteriën

Wat is een ziekenhuisbacterie?

Een ziekenhuisbacterie is een bacterie die moeilijk met antibiotica is te bestrijden. Gezonde mensen kunnen een ziekenhuisbacterie bij zich dragen zonder er last van te hebben. Maar voor mensen met verminderde weerstand kan besmetting met zo’n bacterie gevaarlijk zijn. De bekendste ziekenhuisbacterie wordt ‘MRSA’ genoemd. Dit is de afkorting voor: meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Maar er zijn meer bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Ook van deze bacteriën willen we niet dat ze zich verspreiden in het ziekenhuis.

Hoe komt u aan een ziekenhuisbacterie?

Iedereen kan drager zijn van een ziekenhuisbacterie. Besmetting kan overal ontstaan, maar er zijn plekken waar meer risico op besmetting aanwezig is. Veel buitenlandse ziekenhuizen hebben last van een ziekenhuisbacterie. Ziekenhuisbacteriën komen ook bij verschillende soorten dieren voor en kunnen van dier op mens worden overgedragen. Vooral bij varkens, kalveren en vleespluimvee (zoals vleeskuikens) kan dit voorkomen. Besmetting met een ziekenhuisbacterie gebeurt meestal door direct huidcontact, vaak via de handen. Soms kan het via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo voor verspreiding zorgen.

Maatregelen bij ziekenhuisbacteriën

Als er een ziekenhuisbacterie bij u is aangetoond of er bestaat daarop een verdenking, dan nemen wij extra hygiënische maatregelen. Dit zijn isolatiemaatregelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in een aparte ruimte of aan het einde van de dag wordt behandeld. Dat doen wij om verspreiding van de ziekenhuisbacterie zo veel mogelijk te voorkomen.