De impact van migraine in Nederland

2,5 miljoen

mensen met migraine

50 miljoen

verloren dagen per jaar

€5 miljard

economische schade per jaar

minder dan €50 miljoen

Zorgkosten voor migraine

Wanneer heeft iemand migraine?

Migraine kan niet objectief worden geïdentificeerd met behulp van tests, scans of aanvullend laboratoriumonderzoek. In plaats daarvan wordt de diagnose gesteld op basis van de anamnese, volgens de criteria opgesteld door de International Headache Society. Door een reeks eenvoudige vragen te stellen via een diagnostische vragenlijst, kan men met een hoge mate van zekerheid vaststellen of iemand lijdt aan migraine.

Het is belangrijk te erkennen dat niet iedereen die aan migraine lijdt, zich ook als patiënt beschouwt of behoefte heeft aan medisch advies. De invloed van migraine kan variëren, van minimaal tot zeer ernstig. Desondanks is migraine de voornaamste oorzaak van ziekte-gerelateerde beperkingen onder personen jonger dan 50 jaar.

Headache impact test

Om te bepalen hoe fors de impact van migraine en andere hoofdpijn is, is de Headache Impact Test een gevalideerd instrument. Bij een forse impact is er waarschijnlijk veel winst te behalen met intensievere migraine zorg.

Migraine diagnose test

De gouden standaard voor de diagnose migraine is de anamnese door een deskundige arts. Maar een simpele test van een paar vragen, zoals die op onze website, geeft al een grote mate van zekerheid of iemand migraine heeft of niet. Die kun je dus gebruiken als een screening om na te gaan of migrainezorg kansrijk is of niet.

Dr Henriette Bienfait

Henriette Bienfait specialiseerde zich in de behandeling van hoofdpijn en migraine, met name sinds haar betrokkenheid bij het Hoofdpijncentrum Haarlem vanaf 2006. In 2018 trad ze toe tot het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC), wat haar expertise verder versterkte. Vanaf 2023 richtte ze zich exclusief op ernstige hoofdpijnpatiënten, waarbij ze patiënten actief betrekt in hun behandeltraject.

Drs Roemer Brandt

Op de hoofdpijnpolikliniek van het LUMC heeft Roemer veel ervaring opgedaan in de behandeling van hoofdpijn, met name migraine en clusterhoofdpijn. Na zijn promotie bleef hij actief in hoofdpijnonderzoek en spreekt hij op (inter)nationale congressen over zijn bevindingen en behandelmethoden. Daarnaast streeft hij ernaar persoonlijk betrokken te blijven bij de zorg voor hoofdpijnpatiënten om zo een bijdrage te leveren aan hun welzijn.

Dr Hans Carpay

Vastbesloten om de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg voor migrainepatiënten te verbeteren, richtte Dr. Carpay The Migraine Clinic op. Zijn doel: het bieden van begripvolle, deskundige zorg en ondersteuning voor mensen die worstelen met migraine.

Drs Tijmen Balvers

Met jaren van intensieve ervaring heeft Tijmen Balvers een diepgaande expertise ontwikkeld in de behandeling van ingewikkelde en chronische migraine- en clusterhoofdpijnproblemen. Hij maakt gebruik van zijn uitgebreide kennis over epilepsie – een aandoening met opmerkelijke gelijkenissen met migraine – om hoofdpijnklachten op een holistische en up-to-date manier te benaderen.

Matthijs Carpay

Het feit dat van de 2,5 miljoen migrainepatiënten in Nederland slechts 50.000 adequaat behandeld worden, is iets waar Matthijs zich continu over verwondert. Hij is vastberaden om deze situatie te veranderen.

Zo ervaren patiënten onze zorg

Iedereen heeft een uniek migraineverhaal waar we van kunnen leren. Onze patiënten delen hun persoonlijke ervaringen met je. Zo zie je dat de oplossing dichterbij kan zijn dan je denkt. Het is tijd voor actie!

Het verhaal van:

Emma

Toen ik het verhaal van Romee Strijd op Instagram zag, herkende ik mijzelf volledig hierin. Zij was bij The Migraine Clinic geweest en zonder twijfel vroeg ik mijn huisarts om een doorverwijzing. Sinds ik bij jullie ben, heb ik meer hoop dat er ooit een oplossing komt. De neurologen komen erg kundig over en ik voel mij begrepen. Het helpt mij enorm dat er verschillende behandelopties worden voorgelegd en dat ik zelf kan kiezen wat het beste bij mij past. Hoewel ik nog geen structurele oplossing heb gevonden, blijf ik strijdlustig door de opties die nog openliggen.

Het verhaal van:

Laura

Toen ik op 10-jarige leeftijd mijn eerste migraineaanval kreeg, wist ik niet dat dit het begin was van een levenslange strijd. Mijn migraine, vaak vergezeld door een verlammende aura, beperkte mijn leven drastisch. Het autorijden moest ik opgeven, bang voor een plotselinge aanval. Elk aspect van mijn leven was doordrenkt met de angst voor de volgende aanval. Dit gevoel van onvermijdelijkheid werd een constante bron van stress.

Het verhaal van:

Julia

Al vanaf mijn jonge jaren werd ik geplaagd door migraine, maar rond mijn veertigste werd het een dagelijkse kwelling. Mijn leven draaide volledig om de angst voor de volgende aanval. Ik moest vaak activiteiten afzeggen en leefde in constante onzekerheid. Veel dagen bracht ik door in bed, mijzelf door de pijn heen sleurend. Mijn wereld werd steeds kleiner, en ik voelde me gevangen in mijn eigen lichaam.

Het verhaal van:

Eva

Al vanaf mijn zesde werd mijn leven overschaduwd door migraine. Wat begon als een incidentele verstoring groeide uit tot een wekelijkse kwelling. Tegen de tijd dat ik twintig was, worstelde ik drie tot vier keer per week met slopende aanvallen. Deze constante pijn zorgde ervoor dat ik vaak uitgeput was, afspraken moest afzeggen en mijn sociale leven en studies niet kon bijhouden. Migraine was niet slechts een hoofdpijn; het was een barrière die me weerhield van leven.

Het verhaal van:

Anna

Al vanaf mijn tiende jaar maakt migraine deel uit van mijn leven. Het begon sporadisch, maar al snel werd het een constante schaduw die mijn dagelijks leven beïnvloedde. Ik leerde leven met de onvoorspelbaarheid van aanvallen, de intense pijn, en de impact op mijn sociale en professionele leven. Er waren momenten waarop ik dacht dat dit het was, dat ik niet beter kon verwachten. Maar toen ik twee weken lang geen migraine had, realiseerde ik me hoeveel invloed het werkelijk had op mijn leven. Ik begreep eindelijk hoe ‘normaal’ voelen echt was.

Onze zorg wordt vergoed
door iedere zorgverzekering ongeacht je polis

Bij The Migraine Clinic staat toegankelijke zorg voorop. Al onze behandelingen voor migraine worden vergoed door elke verzekering. Dit betekent dat je recht hebt op onze deskundige zorg, ongeacht je zorgverzekeraar of polis. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam, de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor de zorg die je nodig hebt. Heb je vragen over de vergoeding? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. We zijn er voor je.

Ga aan de slag met je migraine

Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.

Ben je patiënt bij ons?(Vereist)