
Zo werken CGRP-remmers
Al sinds de jaren ’80 weten we dat het eiwit CGRP een grote rol speelt bij migraine. Dit eiwit komt vrij vanuit de hoofdpijnzenuw en veroorzaakt een soort ontstekingsreactie die migrainehoofdpijn geeft. Er zijn twee soorten medicijnen die dit eiwit kunnen blokkeren: de zogenaamde monoclonale CGRP-antilichamen en de gepants. Deze medicijnen werken door het eiwit CGRP te blokkeren voordat het zijn werk kan doen, of ze blokkeren de plek waar het eiwit moet werken. Op dit moment zijn de gepants nog niet beschikbaar of vergoed voor het voorkomen van migraineaanvallen.
Verschillende soorten CGRP-remmers
Er zijn momenteel drie CGRP-remmers geregistreerd voor migraine die in Nederland kunnen worden vergoed. Dit zijn erenumab (ook bekend als Aimovig, werkt tegen de plek waar het CGRP-eiwit moet werken), galcanezumab (Emgality) en fremanezumab (Ajovy) (beide werken tegen het CGRP-eiwit zelf). Deze medicijnen injecteer je zelf eens per maand onder de huid met een auto-injector. Onze ervaring in onze kliniek is dat deze medicijnen vaak heel goed werken, zolang je de juiste patiënt ervoor kiest.
Meer dan 70% van onze patiënten die we deze medicijnen hebben voorgeschreven, gebruikt ze na een jaar nog steeds. Dit is een buitengewoon hoog aantal tevreden gebruikers voor een middel ter preventie van migraine. Wetenschappelijk onderzoek van meer dan vijf jaar heeft aangetoond dat ze effectief zijn en goed worden verdragen. Er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen gevonden op de lange termijn.


De vergoeding van CGRP-remmers
De minister van VWS heeft besloten dat CGRP-remmers alleen worden vergoed bij patiënten met chronische migraine zonder overmatig gebruik van medicatie. Er moet eerst geprobeerd zijn om de migraine te behandelen met een anti-epilepticum gedurende minstens twee maanden en twee rondes – dat wil zeggen zes maanden – van Botox volgens het preempt-protocol in een erkend hoofdpijncentrum zoals onze kliniek. Dit moet onvoldoende resultaat hebben opgeleverd om in aanmerking te komen voor de vergoeding van CGRP-remmers.
Voor patiënten met episodische migraine bestaat er een tijdelijke regeling, waarbij ze eerst vijf verschillende preventieve medicijnen moeten hebben geprobeerd. Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze regeling in de toekomst verlengd zal worden.
Migrainezorg vergoed
door iedere zorgverzekering
Onze zorg wordt gewoon vergoed door iedere basiszorgverzekering, ongeacht je polis of zorgverzekeraar. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam: de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor goede migrainehulp. Heb je vragen? We zijn er graag voor je.
Ga aan de slag met je migraine
Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.