Zo werken CGRP-remmers

Al sinds de jaren ’80 weten we dat het eiwit CGRP een grote rol speelt bij migraine. Dit eiwit komt vrij vanuit de hoofdpijnzenuw en veroorzaakt een soort ontstekingsreactie die migrainehoofdpijn geeft. Er zijn twee soorten medicijnen die dit eiwit kunnen blokkeren: de zogenaamde monoclonale CGRP-antilichamen en de gepants. Deze medicijnen werken door het eiwit CGRP te blokkeren voordat het zijn werk kan doen, of ze blokkeren de plek waar het eiwit moet werken. Op dit moment zijn de gepants nog niet beschikbaar of vergoed voor het voorkomen van migraineaanvallen.

Verschillende soorten CGRP-remmers

Er zijn momenteel drie CGRP-remmers geregistreerd voor migraine die in Nederland kunnen worden vergoed. Dit zijn erenumab (ook bekend als Aimovig, werkt tegen de plek waar het CGRP-eiwit moet werken), galcanezumab (Emgality) en fremanezumab (Ajovy) (beide werken tegen het CGRP-eiwit zelf). Deze medicijnen injecteer je zelf eens per maand onder de huid met een auto-injector. Onze ervaring in onze kliniek is dat deze medicijnen vaak heel goed werken, zolang je de juiste patiënt ervoor kiest.

Meer dan 70% van onze patiënten die we deze medicijnen hebben voorgeschreven, gebruikt ze na een jaar nog steeds. Dit is een buitengewoon hoog aantal tevreden gebruikers voor een middel ter preventie van migraine. Wetenschappelijk onderzoek van meer dan vijf jaar heeft aangetoond dat ze effectief zijn en goed worden verdragen. Er zijn geen gevaarlijke bijwerkingen gevonden op de lange termijn.

De vergoeding van CGRP-remmers

De minister van VWS heeft besloten dat CGRP-remmers alleen worden vergoed bij patiënten met chronische migraine zonder overmatig gebruik van medicatie. Er moet eerst geprobeerd zijn om de migraine te behandelen met een anti-epilepticum gedurende minstens twee maanden en twee rondes – dat wil zeggen zes maanden – van Botox volgens het preempt-protocol in een erkend hoofdpijncentrum zoals onze kliniek. Dit moet onvoldoende resultaat hebben opgeleverd om in aanmerking te komen voor de vergoeding van CGRP-remmers.

Voor patiënten met episodische migraine bestaat er een tijdelijke regeling, waarbij ze eerst vijf verschillende preventieve medicijnen moeten hebben geprobeerd. Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze regeling in de toekomst verlengd zal worden.

Zo ervaren patiënten onze zorg

Iedereen heeft een uniek migraineverhaal waar we van kunnen leren. Onze patiënten delen hun persoonlijke ervaringen met je. Zo zie je dat de oplossing dichterbij kan zijn dan je denkt. Het is tijd voor actie!

Het verhaal van:

Emma

Toen ik het verhaal van Romee Strijd op Instagram zag, herkende ik mijzelf volledig hierin. Zij was bij The Migraine Clinic geweest en zonder twijfel vroeg ik mijn huisarts om een doorverwijzing. Sinds ik bij jullie ben, heb ik meer hoop dat er ooit een oplossing komt. De neurologen komen erg kundig over en ik voel mij begrepen. Het helpt mij enorm dat er verschillende behandelopties worden voorgelegd en dat ik zelf kan kiezen wat het beste bij mij past. Hoewel ik nog geen structurele oplossing heb gevonden, blijf ik strijdlustig door de opties die nog openliggen.

Het verhaal van:

Laura

Toen ik op 10-jarige leeftijd mijn eerste migraineaanval kreeg, wist ik niet dat dit het begin was van een levenslange strijd. Mijn migraine, vaak vergezeld door een verlammende aura, beperkte mijn leven drastisch. Het autorijden moest ik opgeven, bang voor een plotselinge aanval. Elk aspect van mijn leven was doordrenkt met de angst voor de volgende aanval. Dit gevoel van onvermijdelijkheid werd een constante bron van stress.

Het verhaal van:

Julia

Al vanaf mijn jonge jaren werd ik geplaagd door migraine, maar rond mijn veertigste werd het een dagelijkse kwelling. Mijn leven draaide volledig om de angst voor de volgende aanval. Ik moest vaak activiteiten afzeggen en leefde in constante onzekerheid. Veel dagen bracht ik door in bed, mijzelf door de pijn heen sleurend. Mijn wereld werd steeds kleiner, en ik voelde me gevangen in mijn eigen lichaam.

Het verhaal van:

Eva

Al vanaf mijn zesde werd mijn leven overschaduwd door migraine. Wat begon als een incidentele verstoring groeide uit tot een wekelijkse kwelling. Tegen de tijd dat ik twintig was, worstelde ik drie tot vier keer per week met slopende aanvallen. Deze constante pijn zorgde ervoor dat ik vaak uitgeput was, afspraken moest afzeggen en mijn sociale leven en studies niet kon bijhouden. Migraine was niet slechts een hoofdpijn; het was een barrière die me weerhield van leven.

Het verhaal van:

Anna

Al vanaf mijn tiende jaar maakt migraine deel uit van mijn leven. Het begon sporadisch, maar al snel werd het een constante schaduw die mijn dagelijks leven beïnvloedde. Ik leerde leven met de onvoorspelbaarheid van aanvallen, de intense pijn, en de impact op mijn sociale en professionele leven. Er waren momenten waarop ik dacht dat dit het was, dat ik niet beter kon verwachten. Maar toen ik twee weken lang geen migraine had, realiseerde ik me hoeveel invloed het werkelijk had op mijn leven. Ik begreep eindelijk hoe ‘normaal’ voelen echt was.

Migrainezorg vergoed
door iedere zorgverzekering

Onze zorg wordt gewoon vergoed door iedere basiszorgverzekering, ongeacht je polis of zorgverzekeraar. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam: de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor goede migrainehulp. Heb je vragen? We zijn er graag voor je.

“Dé grote doorbraak in de migrainewereld is de komst van de CGRP-remmers. Van alle patiënten die we bij TMC een van deze middelen hebben voorgeschreven, is ruim 70% goed geholpen.”

Dr. Hans Carpay

Neuroloog

Ga aan de slag met je migraine

Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.

Ben je patiënt bij ons?(Vereist)