Bekijk onze veelgestelde vragen

Met welk eigen risico jaar wordt de factuur verrekend?

Dat hangt af van de startdatum of behandeldatum die op de factuur staat vermeld. Het jaar waarin de behandeling gestart is bepaald in welk jaar de zorgkosten vallen en dus met welk eigen risico dit verrekend wordt.

Voorbeeld 1: de startdatum van de behandeling is 11 december 2023. Dan worden de kosten verrekend met je eigen risico van 2023.

Voorbeeld 2: je hebt een factuur voor botox gebruikt tijdens de botoxbehandeling ontvangen. Deze behandeling heeft plaatsgevonden op 11 december 2023. Dan worden de kosten verrekend met je eigen risico van 2023.

Ik ben veranderd van zorgverzekeraar, bij welke verzekeraar moet ik de factuur indienen?

Dat hangt af van de startdatum of behandeldatum die op de factuur staat vermeld. Het jaar waarin de behandeling gestart is bepaald in welk jaar de zorgkosten vallen en dus bij welke zorgverzekeraar je deze moet declareren.

Voorbeeld 1: de startdatum van de behandeling is 11 december 2023. Dan moet de factuur ingediend worden bij de verzekeraar waar je verzekerd was in 2023.

Voorbeeld 2: je hebt een factuur voor botox gebruikt tijdens de botoxbehandeling ontvangen. Deze behandeling heeft plaatsgevonden op 11 december 2023. Dan moet de factuur ingediend worden bij de verzekeraar waar je verzekerd was in 2023.

 

Ik heb meerdere facturen tegelijkertijd ontvangen, klopt dit?

Ja, dit klopt. Je hebt waarschijnlijk een botoxbehandeling bij ons ondergaan. Helaas is het in Nederland zo geregeld dat de botox, gebruikt tijdens de botoxbehandeling, los gefactureerd moet worden van de behandeling zelf. Hierdoor krijg je dus twee facturen. Deze moet je beide bij jouw zorgverzekeraar declareren.

Hoe komt het bedrag op de factuur tot stand?

In Nederland zijn de vergoedingen voor medisch-specialistische zorg vastgesteld. Daarom is het bedrag op de factuur niet noodzakelijkerwijs het bedrag dat uiteindelijk betaald wordt. Dit hangt af van hoeveel je zorgverzekeraar vergoedt, wat vaak aanzienlijk minder is dan het gefactureerde bedrag.

Bij ons betaal je alleen het deel van de factuur dat door je zorgverzekeraar wordt vergoed. Het resterende bedrag schelden wij kwijt, met uitzondering van je eigen risico. Dit betaal je net als in het ziekenhuis zelf.

Hoe kan ik de factuur downloaden?

Klik op de knop in de e-mail genaamd “Download factuur”.

Voer je postcode en huisnummer in.

Je factuur wordt nu gedownload door je browser. Is het niet gelukt? Klik dan op “Download originele factuur” links bovenin het scherm.

Hoe kan ik zien waar de factuur voor is?

Op de factuur staat een van de onderstaande 4 omschrijvingen:

“1 of 2 polikliniekbezoeken/consultaties op afstand (tijdens vervolgcontact) bij migraine of een andere vorm van hoofdpijn”

Dit betekent dat je in de afgelopen periode 1 of 2 consulten bij ons hebt gehad. De datums van deze consulten vind je op de tweede pagina van de factuur.

“Diagnostiek/ingreep en/of meer dan 2 polikliniekbezoeken/consultaties op afstand bij migraine en/of een andere vorm van hoofdpijn”

Dit betekent dat je in de afgelopen periode 3 of meer consulten bij ons hebt gehad. De datums van deze consulten staan op de tweede pagina van de factuur.

“Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Migraine of een andere vorm van hoofdpijn”

Dit houdt in dat je in de afgelopen periode 1 of meer botoxbehandeling(en) of GON block behandeling(en) hebt ondergaan. De datums van deze behandelingen staan op de tweede pagina van de factuur.

“Prestatieomschrijving: Botox Injectie Poeder Flacon 100E”

Je hebt een botoxbehandeling ondergaan. Deze factuur betreft de botox die is gebruikt bij deze behandeling(en). In Nederland moet dit apart gefactureerd worden van de behandeling zelf (zie “Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Migraine of een andere vorm van hoofdpijn”).

 

Ik heb een factuur ontvangen, wat moet ik hiermee doen?

Helaas mogen wij onze facturen niet direct naar jouw zorgverzekeraar sturen. Hierdoor moet jij deze zelf declareren en ons vervolgens laten weten hoeveel je vergoed hebt gekregen.

In 5 stappen declareren en betalen:

  1. Download de factuur via de knop “Download factuur” in de e-mail die je hebt ontvangen.
  2. Declareer de factuur zo snel mogelijk bij jouw zorgverzekeraar.
  3. Binnen 14 dagen ontvang je een afrekening of declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar. Hierop kun je zien welk bedrag je vergoed hebt gekregen.
  4. Stuur de afrekening van jouw zorgverzekeraar naar finance@themigraineclinic.org onder vermelding van het factuurnummer.
  5. Wij schelden het niet vergoede gedeelte van de factuur kwijt en jij betaalt het resterende deel van de factuur (inclusief het deel dat je eventueel zelf moet betalen aan eigen risico, net als in het ziekenhuis).

Voor vragen, bekijk onze veel gestelde vragen of e-mail ons (finance@themigraineclinic.org).

3 verschillen met het ziekenhuis

Er zijn 3 belangrijke verschillen tussen het declaratieproces van een ongecontracteerde zorgverlener zoals wij, en dat van een ziekenhuis:

  1. Je dient zelf de factuur in: In tegenstelling tot bij een ziekenhuis, dien je bij ongecontracteerde zorg zelf de factuur in bij je zorgverzekeraar.
  2. Je betaalt de factuur zelf: In plaats van dat de zorgverzekeraar direct aan ons betaalt, zoals bij een ziekenhuis, ontvang je als patiënt de vergoeding van de zorgverzekeraar en betaal je vervolgens de factuur aan ons.
  3. Je betaalt je eigen risico aan ons: Een ander groot verschil is dat je bij ongecontracteerde zorg het eigen risico rechtstreeks aan ons betaalt, in plaats van aan de zorgverzekeraar zoals bij ziekenhuiszorg.

Hoewel dit proces wellicht iets complexer lijkt, biedt het ons als ongecontracteerde zorgverlener de mogelijkheid om onafhankelijke en persoonlijke zorg te leveren. We staan altijd klaar om je bij elke stap van dit proces te ondersteunen.

Gecontracteerde zorg
Niet gecontracteerde zorg

Misverstanden over de kosten

Bij het navragen bij je zorgverzekeraar over de vergoeding van onze zorg, kunnen er soms misverstanden ontstaan. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar aangeeft dat onze zorg niet vergoed wordt, of dat je altijd bij moet betalen. Ze zijn zich er dan niet van bewust dat wij de eigen bijdrage kwijtschelden.

In de afbeelding wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Net als in een ziekenhuis, is er bij ons geen eigen bijdrage, omdat wij deze voor onze patiënten kwijtschelden. Hierdoor ben je bij ons nooit duurder uit dan bij een ziekenhuisbezoek.

Daarnaast is het goed om te weten dat onze zorg ongeveer 30% goedkoper is voor de samenleving dan vergelijkbare zorg in een ziekenhuis. Wij dragen zo bij aan een efficiënter en kostenbesparend zorgsysteem.

Verschil in vergoeding