Effectieve behandeling voor
migraine en clusterhoofdpijn

Bij The Migraine Clinic behandelen we met aanvalsmedicatie zowel migraineaanvallen als clusterhoofdpijn. Aanvalsmedicatie is ontworpen om de symptomen van een aanval te verminderen zodra deze begint.

De effectiviteit en bijwerkingen van aanvalsmedicatie kan sterk variëren tussen personen. Sommige mensen ervaren een aanzienlijke verlichting van hun symptomen, terwijl anderen minder tevreden kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om nauw samen te werken met ons team om de meest effectieve aanvalsbehandeling voor jou te vinden.

Het gebruik van aanvalsmedicatie

Aanvalsmedicatie werkt het beste als je die inneemt zodra een aanval begint. Hoe eerder je de medicatie inneemt, hoe groter de kans dat de medicatie de aanval onder controle kan houden. Zolang je twijfelt of het migraine is, moet je wachten met het innemen. Anders ligt overmatig gebruik op de loer.

Bij The Migraine Clinic zijn we toegewijd om je te begeleiden op je weg naar een leven met minder last van migraine en clusterhoofdpijn. Met een gepersonaliseerde benadering en empathische zorg, zorgen we ervoor dat je je begrepen en ondersteund voelt.

Pijnstillers zonder recept

Paracetamol wordt, bij migraine, vaak als eerste keuze ingezet, maar biedt meestal beperkte verlichting. Daardoor heb je snel de neiging om er teveel van te nemen.

NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac zijn over het algemeen effectiever bij migrainesymptomen. Ze verminderen pijn en helpen bij de verlichting van bijkomende symptomen. Maar langdurig gebruik brengt risico’s met zich, zoals maagbloedingen en nierproblemen. Daarom is het cruciaal om het gebruik zorgvuldig te beheren en medisch advies in te winnen als je frequent op deze medicijnen vertrouwt.

Pijnstillers op recept

Bij ernstige of aanhoudende migraine kunnen zwaardere pijnstillers, zoals opioïden – denk aan tramadol en oxycodon – in beeld komen. Deze behoren tot een categorie geneesmiddelen die op morfine gebaseerd zijn en zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Bij The Migraine Clinic schrijven we echter geen opioïden voor. De reden hiervoor is tweeledig: ten eerste hebben ze een hoog verslavingspotentieel, wat een reëel risico vormt bij langdurig gebruik. Ten tweede, en minstens zo belangrijk, is dat ze geen specifieke behandeling voor migraine bieden. Ze versterken bijvoorbeeld vaak de misselijkheid bij migraine.

Triptanen

Triptanen zijn de frontlinie wanneer het gaat om de bestrijding van migraineaanvallen. Denk hierbij aan medicijnen zoals sumatriptan, almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan en zolmitriptan. Ze onderscheiden zich van algemene pijnstillers door hun gerichte werking tegen migraine- en clusterhoofdpijn.

Echter, triptanen zijn niet een ‘one-size-fits-all’ oplossing. Ze zijn over het algemeen veilig, maar kunnen bijwerkingen veroorzaken die sommige migrainepatiënten ervan weerhouden ze te gebruiken. Sumatriptan is als enige ook beschikbaar als injectie. Dat is de krachtigste manier om een aanval te bestrijden. Iedereen is uniek en soms is het daardoor even zoeken welke triptaan in welke vorm voor jou het beste werkt.

Ondanks deze successen, werken triptanen onvoldoende bij ongeveer een derde van de migrainepatiënten. Gelukkig blijven we niet stilstaan en zijn er nieuwe behandelingsopties beschikbaar voor deze groep patiënten.

Lasmiditan en rimegepant

Lasmiditan is een optie voor patiënten die geen baat hebben bij triptanen of die ernstige vaatproblemen hebben. Het werkingsmechanisme lijkt op dat van de triptanen, maar zonder het risico op vaatvernauwing. Echter, bijwerkingen zoals sloomheid en duizeligheid zijn een mogelijk nadeel.

Rimegepant is een andere nieuwe aanvalsmedicijn dat kan helpen bij een migraineaanval. Het mag voorgeschreven worden in Nederland, maar het wordt momenteel niet vergoed. Het remt de activiteit van CGRP, vergelijkbaar met CGRP-remmers.

Bij The Migraine Clinic blijven we nieuwe behandelopties onderzoeken, zoals lasmiditan en rimegepant, en blijven we op de hoogte van recente wetenschappelijke inzichten om onze patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Overmatig gebruik van medicijnen tegen migraineaanvallen

Bij personen die lijden aan migraine kan overmatig gebruik van triptanen en pijnstillers leiden tot een bijkomende diagnose: medicatieafhankelijke hoofdpijn. Hoewel er geen strikte wetenschappelijke limiet is, is het onwaarschijnlijk dat bij inname van minder dan twaalf doseringen triptanen per maand of op maximaal drie dagen per week er sprake is van medicatieafhankelijkheid. De regel is dus: meer dagen zonder medicatie dan met medicatie.

Er zijn twee mogelijke benaderingen voor dit probleem: een volledige stopzetting van alle aanvalsmedicatie (detox) of een verbeterde preventieve aanpak van migraine. Detoxen betekent dat je enkele maanden niets tegen je migraine mag innemen. Je moet de migraine zijn beloop laten en de ontwenningsverschijnselen accepteren. De eerste weken kunnen bijzonder uitdagend zijn, met ernstige ziektesymptomen. Na deze periode beginnen patiënten zich vaak geleidelijk minder ellendig te voelen, maar het vergt doorzettingsvermogen. Dit proces kan leiden tot verminderde werkcapaciteit gedurende enkele weken tot maanden. Na een succesvolle detox streven we naar de beste migrainetherapie om terugval te voorkomen. Maar: of het in alle gevallen van overgebruik nuttig en noodzakelijk is om een detoxbehandeling te adviseren wordt betwijfeld.

Onze kijk op detoxen

Bij The Migraine Clinic kiezen we vaak voor een andere aanpak: bij regelmatig gebruik van medicatie tegen migraineaanvallen, zetten we betere preventieve medicijnen in. Dit wordt ondersteund door groeiend wetenschappelijk onderzoek. Studies tonen aan dat patiënten met medicatieafhankelijke hoofdpijn en migraine die effectieve preventieve medicatie gebruiken, daarna aanzienlijk minder pijnstillers en triptanen nodig hebben – zelfs zonder eerst te detoxen.

Bij The Migraine Clinic vinden we ook dat je bij medicatie overgebruik niet opnieuw hoeft te detoxen als je dat al eens eerder gedaan hebt zonder succes.

Zo ervaren patiënten onze zorg

Iedereen heeft een uniek migraineverhaal waar we van kunnen leren. Onze patiënten delen hun persoonlijke ervaringen met je. Zo zie je dat de oplossing dichterbij kan zijn dan je denkt. Het is tijd voor actie!

Het verhaal van:

Britt

Vanaf jonge leeftijd, ongeveer sinds mijn vijfde, heb ik regelmatig migraineaanvallen gehad. De afgelopen twee jaar is de frequentie en ernst van mijn migraine echter sterk toegenomen, en had ik vrijwel dagelijks last. De chronische migraine beperkte mijn leven enorm. In het weekend lag ik vaak op bed en kon ik weinig tot niets doen. Doordeweeks werkte ik fulltime vanuit huis, wat me hielp om prikkels te vermijden, maar toch was mijn leven sterk beperkt. Sporten lukte niet meer, het huishouden kostte veel energie, en sociale contacten werden schaars omdat deze vaak een aanval uitlokten. Ik was constant moe en futloos, en voelde mij eenzaam door de isolatie die de migraine met zich meebracht. Ik zocht naar een effectieve migrainebehandeling om mijn leven terug te krijgen.

Het verhaal van:

Romy

Ik kreeg mijn eerste migraineaanval toen ik veertien was. Aanvankelijk had ik maar een paar keer per jaar last, maar rond mijn vijfendertigste had ik bijna elke maand tijdens mijn menstruatie en ovulatie migraine. Eerst duurden de aanvallen een dag, maar na verloop van tijd werden ze langer, soms wel vier dagen. Bij het begin van de overgang breidden de migrainedagen zich gestaag uit, tot ik uiteindelijk chronische migraine kreeg. Dit betekende dat ik in een week slechts één of twee dagen zonder migraine en/of hoofdpijn had. Ondanks dat triptanen goed werkten, was het een enorme uitputtingsslag. Ik voelde me geregeerd door de migraine en kon nooit plannen maken zonder rekening te houden met mogelijke aanvallen.

Het verhaal van:

Luna

Bij The Migraine Clinic werd mijn situatie grondig geanalyseerd. De neurologen daar begrepen dat mijn migraine door hormonale veranderingen werd veroorzaakt en stelden een op maat gemaakte behandeling voor. Deze behandeling omvatte nieuwe medicatie en een aangepaste leefstijl. De persoonlijke benadering en deskundigheid van het team gaven me direct vertrouwen. Voor het eerst voelde ik dat er echt naar mijn specifieke situatie werd geluisterd en dat er een plan was dat specifiek voor mij werkte.

Het verhaal van:

Marloes

In mijn zoektocht naar verlichting heb ik veel geprobeerd. Ik ben bij een neuroloog geweest, heb fysiotherapie, acupunctuur, yoga en diverse alternatieve geneeswijzen geprobeerd. Homeopathie en osteopathie zaten daar ook bij. Daarnaast heb ik talloze verschillende medicijnen gebruikt. Vorig jaar was de situatie zo slecht dat ik, in overleg met mijn huisarts, besloot om zelf op zoek te gaan naar een migraine-neuroloog. Via internet kwam ik terecht bij dokter Carpay. Hoewel het Tergooi ziekenhuis meldde dat hij geen nieuwe patiënten aannam, hoorde ik dat hij een eigen kliniek zou beginnen. Ik had inmiddels al het boek “Migraine is geen hoofdpijn” gelezen en wist dat ik bij The Migraine Clinic wilde zijn.

Het verhaal van:

Anne-Lucia

Ik herinner me nog goed dat ik 14 was toen ik voor het eerst een hevige hoofdpijn voelde op school. Die dag werd ik zo misselijk dat ik waggelend naar huis fietste. Aanvankelijk kwamen de aanvallen onregelmatig, maar tegen mijn 17e waren ze maandelijks en zo hevig dat ik soms wel twee dagen op bed lag, niet in staat om voor mezelf of mijn gezin te zorgen. Elke maand opnieuw een dag of twee volledig uitgeschakeld zijn, was een nachtmerrie die mijn leven volledig beheerste. Wanhopig zocht ik naar een oplossing en de juiste migrainezorg voor mijn migraine.

Het verhaal van:

Annette

In de eerste jaren werd er niets gedaan omdat de oorzaak onbekend was. Ik probeerde verschillende medicijnen zoals Imigran, propranolol en candesartan. Het was een reumatoloog, die zelf ervaring had met migraine accompagnée, die de juiste diagnose stelde. Via een talkshow stuitte ik op Hans Carpay. Een gesprek bij The Migraine Clinic leidde tot de juiste medicatie. Het was een lange weg van bijna 19 jaar voordat ik de juiste behandeling vond.

Het verhaal van:

Jasmijn

Vanaf mijn 14e jaar begon ik te lijden aan migraine. In de eerste jaren waren de aanvallen ontzettend heftig, en hoewel de frequentie en intensiteit na verloop van tijd afnamen, bleef de impact groot. Regelmatig lag ik tijdens mijn puberteit en later als moeder van een jong gezin dagenlang op bed. Deze momenten waarop ik niet kon ‘meedoen’ waren bijzonder lastig, zowel voor mij als voor mijn gezin. Het gevoel van machteloosheid en frustratie beheerste mijn leven.

Het verhaal van:

Arianne

Ik heb letterlijk alles geprobeerd om van mijn migraine af te komen. Vanaf jonge leeftijd verwees mijn huisarts me naar een neuroloog in de hoop dat hij meer voor mij kon betekenen. Helaas bleef ik veel medicatie gebruiken zonder het gewenste effect. Toen las ik een artikel over The Migraine Clinic (TMC) in het magazine ‘Hoofdzaken’. Dit gaf me nieuwe hoop. Omdat mijn medicatiegebruik te hoog was en niet echt werkte, besloot ik een afspraak te maken bij TMC.

Het verhaal van:

Sophie

Mijn eerste migraineaanval kreeg ik toen ik ongeveer 15 of 16 jaar was. Daarna heb ik lange tijd geen aanvallen meer gehad. Tijdens mijn studententijd, toen ik meer alcohol ging drinken, kreeg ik altijd migraine na een avond te veel drinken. Van mijn 19e tot mijn 34e had ik ongeveer één keer per maand een dag migraine, meestal door alcoholgebruik. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik de eerste 12 weken veel last van migraine, ook zonder alcohol. Het moederschap in combinatie met werk zorgde ervoor dat ik in 2020 meer aanvallen kreeg. Dit had een grote impact op mijn dagelijks leven; ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Uiteindelijk kwam ik ziek thuis te zitten door migraine in combinatie met een burn-out.

Het verhaal van:

Emma

Toen ik het verhaal van Romee Strijd op Instagram zag, herkende ik mijzelf volledig hierin. Zij was bij The Migraine Clinic geweest en zonder twijfel vroeg ik mijn huisarts om een doorverwijzing. Sinds ik bij jullie ben, heb ik meer hoop dat er ooit een oplossing komt. De neurologen komen erg kundig over en ik voel mij begrepen. Het helpt mij enorm dat er verschillende behandelopties worden voorgelegd en dat ik zelf kan kiezen wat het beste bij mij past. Hoewel ik nog geen structurele oplossing heb gevonden, blijf ik strijdlustig door de opties die nog openliggen.

Het verhaal van:

Laura

Toen ik op 10-jarige leeftijd mijn eerste migraineaanval kreeg, wist ik niet dat dit het begin was van een levenslange strijd. Mijn migraine, vaak vergezeld door een verlammende aura, beperkte mijn leven drastisch. Het autorijden moest ik opgeven, bang voor een plotselinge aanval. Elk aspect van mijn leven was doordrenkt met de angst voor de volgende aanval. Dit gevoel van onvermijdelijkheid werd een constante bron van stress.

Het verhaal van:

Julia

Al vanaf mijn jonge jaren werd ik geplaagd door migraine, maar rond mijn veertigste werd het een dagelijkse kwelling. Mijn leven draaide volledig om de angst voor de volgende aanval. Ik moest vaak activiteiten afzeggen en leefde in constante onzekerheid. Veel dagen bracht ik door in bed, mijzelf door de pijn heen sleurend. Mijn wereld werd steeds kleiner, en ik voelde me gevangen in mijn eigen lichaam.

Het verhaal van:

Eva

Al vanaf mijn zesde werd mijn leven overschaduwd door migraine. Wat begon als een incidentele verstoring groeide uit tot een wekelijkse kwelling. Tegen de tijd dat ik twintig was, worstelde ik drie tot vier keer per week met slopende aanvallen. Deze constante pijn zorgde ervoor dat ik vaak uitgeput was, afspraken moest afzeggen en mijn sociale leven en studies niet kon bijhouden. Migraine was niet slechts een hoofdpijn; het was een barrière die me weerhield van leven.

Het verhaal van:

Anna

Al vanaf mijn tiende jaar maakt migraine deel uit van mijn leven. Het begon sporadisch, maar al snel werd het een constante schaduw die mijn dagelijks leven beïnvloedde. Ik leerde leven met de onvoorspelbaarheid van aanvallen, de intense pijn, en de impact op mijn sociale en professionele leven. Er waren momenten waarop ik dacht dat dit het was, dat ik niet beter kon verwachten. Maar toen ik twee weken lang geen migraine had, realiseerde ik me hoeveel invloed het werkelijk had op mijn leven. Ik begreep eindelijk hoe ‘normaal’ voelen echt was.

Migrainezorg vergoed
door iedere zorgverzekering

Onze zorg wordt gewoon vergoed door iedere basiszorgverzekering, ongeacht je polis of zorgverzekeraar. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam: de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor goede migrainehulp. Heb je vragen? We zijn er graag voor je.

“Een effectieve behandeling met
aanvalsmedicatie voor migraine kan het verschil maken tussen dagenlang worstelen met ondraaglijke pijn of snel verlichting vinden en weer terugkeren naar het dagelijks leven.”

Dr. Hans Carpay

Neuroloog

Ga aan de slag met je migraine

Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.

Ben je patiënt bij ons?(Vereist)