
Effectieve behandeling voor
migraine en clusterhoofdpijn
Bij The Migraine Clinic behandelen we met aanvalsmedicatie zowel migraineaanvallen als clusterhoofdpijn. Aanvalsmedicatie is ontworpen om de symptomen van een aanval te verminderen zodra deze begint.
De effectiviteit en bijwerkingen van aanvalsmedicatie kan sterk variëren tussen personen. Sommige mensen ervaren een aanzienlijke verlichting van hun symptomen, terwijl anderen minder tevreden kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om nauw samen te werken met ons team om de meest effectieve aanvalsbehandeling voor jou te vinden.
Het gebruik van aanvalsmedicatie
Aanvalsmedicatie werkt het beste als je die inneemt zodra een aanval begint. Hoe eerder je de medicatie inneemt, hoe groter de kans dat de medicatie de aanval onder controle kan houden. Zolang je twijfelt of het migraine is, moet je wachten met het innemen. Anders ligt overmatig gebruik op de loer.
Bij The Migraine Clinic zijn we toegewijd om je te begeleiden op je weg naar een leven met minder last van migraine en clusterhoofdpijn. Met een gepersonaliseerde benadering en empathische zorg, zorgen we ervoor dat je je begrepen en ondersteund voelt.

Pijnstillers zonder recept
Paracetamol wordt, bij migraine, vaak als eerste keuze ingezet, maar biedt meestal beperkte verlichting. Daardoor heb je snel de neiging om er teveel van te nemen.
NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac zijn over het algemeen effectiever bij migrainesymptomen. Ze verminderen pijn en helpen bij de verlichting van bijkomende symptomen. Maar langdurig gebruik brengt risico’s met zich, zoals maagbloedingen en nierproblemen. Daarom is het cruciaal om het gebruik zorgvuldig te beheren en medisch advies in te winnen als je frequent op deze medicijnen vertrouwt.
Pijnstillers op recept
Bij ernstige of aanhoudende migraine kunnen zwaardere pijnstillers, zoals opioïden – denk aan tramadol en oxycodon – in beeld komen. Deze behoren tot een categorie geneesmiddelen die op morfine gebaseerd zijn en zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Bij The Migraine Clinic schrijven we echter geen opioïden voor. De reden hiervoor is tweeledig: ten eerste hebben ze een hoog verslavingspotentieel, wat een reëel risico vormt bij langdurig gebruik. Ten tweede, en minstens zo belangrijk, is dat ze geen specifieke behandeling voor migraine bieden. Ze versterken bijvoorbeeld vaak de misselijkheid bij migraine.
Triptanen
Triptanen zijn de frontlinie wanneer het gaat om de bestrijding van migraineaanvallen. Denk hierbij aan medicijnen zoals sumatriptan, almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan en zolmitriptan. Ze onderscheiden zich van algemene pijnstillers door hun gerichte werking tegen migraine- en clusterhoofdpijn.
Echter, triptanen zijn niet een ‘one-size-fits-all’ oplossing. Ze zijn over het algemeen veilig, maar kunnen bijwerkingen veroorzaken die sommige migrainepatiënten ervan weerhouden ze te gebruiken. Sumatriptan is als enige ook beschikbaar als injectie. Dat is de krachtigste manier om een aanval te bestrijden. Iedereen is uniek en soms is het daardoor even zoeken welke triptaan in welke vorm voor jou het beste werkt.
Ondanks deze successen, werken triptanen onvoldoende bij ongeveer een derde van de migrainepatiënten. Gelukkig blijven we niet stilstaan en zijn er nieuwe behandelingsopties beschikbaar voor deze groep patiënten.
Lasmiditan en rimegepant
Lasmiditan is een optie voor patiënten die geen baat hebben bij triptanen of die ernstige vaatproblemen hebben. Het werkingsmechanisme lijkt op dat van de triptanen, maar zonder het risico op vaatvernauwing. Echter, bijwerkingen zoals sloomheid en duizeligheid zijn een mogelijk nadeel.
Rimegepant is een andere nieuwe aanvalsmedicijn dat kan helpen bij een migraineaanval. Het mag voorgeschreven worden in Nederland, maar het wordt momenteel niet vergoed. Het remt de activiteit van CGRP, vergelijkbaar met CGRP-remmers.
Bij The Migraine Clinic blijven we nieuwe behandelopties onderzoeken, zoals lasmiditan en rimegepant, en blijven we op de hoogte van recente wetenschappelijke inzichten om onze patiënten de best mogelijke zorg te bieden.
Overmatig gebruik van medicijnen tegen migraineaanvallen
Bij personen die lijden aan migraine kan overmatig gebruik van triptanen en pijnstillers leiden tot een bijkomende diagnose: medicatieafhankelijke hoofdpijn. Hoewel er geen strikte wetenschappelijke limiet is, is het onwaarschijnlijk dat bij inname van minder dan twaalf doseringen triptanen per maand of op maximaal drie dagen per week er sprake is van medicatieafhankelijkheid. De regel is dus: meer dagen zonder medicatie dan met medicatie.
Er zijn twee mogelijke benaderingen voor dit probleem: een volledige stopzetting van alle aanvalsmedicatie (detox) of een verbeterde preventieve aanpak van migraine. Detoxen betekent dat je enkele maanden niets tegen je migraine mag innemen. Je moet de migraine zijn beloop laten en de ontwenningsverschijnselen accepteren. De eerste weken kunnen bijzonder uitdagend zijn, met ernstige ziektesymptomen. Na deze periode beginnen patiënten zich vaak geleidelijk minder ellendig te voelen, maar het vergt doorzettingsvermogen. Dit proces kan leiden tot verminderde werkcapaciteit gedurende enkele weken tot maanden. Na een succesvolle detox streven we naar de beste migrainetherapie om terugval te voorkomen. Maar: of het in alle gevallen van overgebruik nuttig en noodzakelijk is om een detoxbehandeling te adviseren wordt betwijfeld.


Onze kijk op detoxen
Bij The Migraine Clinic kiezen we vaak voor een andere aanpak: bij regelmatig gebruik van medicatie tegen migraineaanvallen, zetten we betere preventieve medicijnen in. Dit wordt ondersteund door groeiend wetenschappelijk onderzoek. Studies tonen aan dat patiënten met medicatieafhankelijke hoofdpijn en migraine die effectieve preventieve medicatie gebruiken, daarna aanzienlijk minder pijnstillers en triptanen nodig hebben – zelfs zonder eerst te detoxen.
Bij The Migraine Clinic vinden we ook dat je bij medicatie overgebruik niet opnieuw hoeft te detoxen als je dat al eens eerder gedaan hebt zonder succes.
Migrainezorg vergoed
door iedere zorgverzekering
Onze zorg wordt gewoon vergoed door iedere basiszorgverzekering, ongeacht je polis of zorgverzekeraar. Net als in het ziekenhuis ben je maximaal je eigen risico kwijt. Van beeldbellen tot persoonlijk langskomen in Amsterdam: de financiën hoeven geen obstakel te zijn voor goede migrainehulp. Heb je vragen? We zijn er graag voor je.
Ga aan de slag met je migraine
Twijfel je ergens over of heb je vragen? We ondersteunen je graag op je pad naar verlichting van je migraine. Op naar een leven met minder klachten.